- θοάς
- Όνομα μυθολογικών προσώπων.
1. Βασιλιάς της Καλυδώνας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν γιος του Ανδραίμονα και παππούς του Όξυλου, ο οποίος οδήγησε τους Ηρακλείδες, μαζί με τους Δωριείς, στην Πελοπόννησο. Στον Τρωικό πόλεμο, ο Θ. ήταν αρχηγός των Αιτωλών. Στην επιστροφή του, περιπλανήθηκε στην Ιταλία και έχτισε την πόλη Τέμεσα στη χώρα των Βρουτίων.
2. Γιος του Διόνυσου και της Αριάδνης. Αναφέρεται ως βασιλιάς της Λήμνου στην εποχή της Αργοναυτικής εκστρατείας. Η κόρη του, Υψιπύλη, τον έσωσε, όταν οι Λήμνιες γυναίκες αποφάσισαν να δολοφονήσουν όλους τους άνδρες του νησιού, επειδή τις παραμελούσαν για χάρη άλλων γυναικών από τη Θράκη.
3. Γιος του Ιάσονα και της Υψιπύλης, κόρης του προηγούμενου (βλ. 2.). Όταν ενηλικιώθηκε, αναζήτησε, μαζί με τον αδελφό του, τη μητέρα του και τη βρήκε στη Νεμέα.
4. Βασιλιάς της Ταυρίδας, γιος του Βορισθένη. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Θ. προσέφερε θυσία στην Άρτεμη όσους ξένους έφταναν στη χώρα του.
. Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 220 μ., 173 κάτ.) της Αμοργού. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Αμοργού του νομού Κυκλάδων.
. Πεδινός οικισμός (υψόμ. 20 μ., 86 κάτ.) στην πρώην επαρχία Ολυμπίας του νομού Ηλείας. Βρίσκεται στην ακτή του Κυπαρισσιακού κόλπου, 42 χλμ. ΝΑ του Πύργου. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ζαχάρως.
. Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 300 μ., 685 κάτ.) της Χίου. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, στα Μαστιχοχώρια. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ιωνίας του νομού Χίου.
* * *θοάς, -άδος, ἡ (Α) (αμφβλ. γρφ. στον Πίνδ.) αυτή που σπεύδει, η γρήγορη.[ΕΤΥΜΟΛ. θηλ. τού θοός < θέω].
Dictionary of Greek. 2013.